In memoriam Marco Groot

Op 8 augustus jl. stuurde Marco mij een bericht met de mededeling dat hij, omdat zelf lopen niet meer aan de orde was, zijn lidmaatschap van MarathonPlus opzegde. Hij had tot nu toe alle odds verslagen en wellicht dat hij nu ook weer een mirakeltje kon bewerkstelligen in de vorm van extra tijd. `Maar als jullie het ok vinden zal ik wel trainingsschema's maken zolang dat kan.` Mijn antwoord was dat hij de trainer van MarathonPlus zou blijven tot het moment dat hij zelf verkoos om ermee te stoppen. Hoe weinig kon ik op dat moment weten dat hem nog maar weinig extra tijd gegund was. Op 6 augustus jl. stuurde Marco voor de laatste keer zijn trainingsschema naar ons in een bericht dat hij zoals altijd begon met de woorden `Dag lieve lopers'.

Marco overleed op 15 augustus 2023 en het nieuws van zijn heengaan kwam als een mokerslag binnen. Positief, optimistisch, betrokken, zorgzaam en met aandacht voor iedereen. Zijn passie voor het hardlopen en in het bijzonder het ultralopen was inspirerend en ontroerend. Zijn aanwezigheid als loper, als trainer/coach en als liefhebber bij wedstrijden voelde altijd als een warme deken. De gesprekken met hem gingen over hoe het mooier, anders en beter kon. Zijn relativeringsvermogen was daarbij een voorbeeld voor velen. Toen Marco enkele jaren geleden vroeg of hij de rol van trainer bij MarathonPlus mocht invullen hebben we daarover mooie gesprekken met hem gevoerd en we hebben het maken van trainingsschema's met een verwachtingsvol gevoel in zijn handen gelegd en daar hebben we nooit een seconde spijt van gehad.

Marco heeft een prachtige rol vervuld in de ontwikkeling van het ultralopen in Nederland in een periode waarin met name het lopen op de weg en de baan moeilijke tijden beleeft. Hij stond er altijd bij de wedstrijden in Deventer en bij talloze andere ultrawedstrijden in Nederland. Hij was ook dit jaar betrokken bij de organisatie van twee evenementen in Nederland en hij was de grote initiator van de app waarvan veel ultralopers in Nederland deel uitmaken. Marco straalde blijdschap en kracht uit en bracht beweging tot stand.

En zo ineens staat de klok stil. Marco heeft de finishlijn voor de laatste keer bereikt. MarathonPlus is haar bij velen geliefde lid en trainer verloren. Dat voelt als een enorm verlies.

Maar uiteraard en dat nog meer zal hij gemist worden door Iris, zijn familie en andere nabestaanden. Wij wensen daarom Iris, verdere familie en nabestaanden alle kracht en sterkte toe om dit verlies te dragen.

Graag sluit ik af met een quote die ik lang geleden eens boven een artikel las dat o.a. over Marco ging: 'To the man with the hammer everything is a nail.'

Namens het bestuur en de leden van AV MarathonPlus,

Ed van Beek, voorzitter