MarathonPlus

Eric de Vries en Ed van Beek uit Deventer richtten onder het genot van een goed glas wijn na een avond brainstormen over hun voorliefde voor het ultralopen AV MarathonPlus op. Heel veel grote ultralopen liepen ze zelf niet meer, maar hun enthousiasme voor de sport die in Nederland eigenlijk nog steeds in de kinderschoenen stond, was groot. Een grote drijfveer voor het oprichten van een vereniging die vooral het marathon- en ultralopen wilde uitdragen was dat er op dat moment nog geen vergelijkbare vereniging bestond in Nederland.

Inmiddels is MarathonPlus uitgegroeid tot een vereniging met meer dan 100 leden die afkomstig zijn uit heel Nederland en in een aantal gevallen zelfs van over de hele wereld. Het doel van de vereniging is de promotie van het marathon- en lange afstandslopen in al zijn aspecten en het zal niemand verbazen dat MarathonPlus een vereniging is voor lopers met een duidelijke voorkeur voor de lange afstand. Om zich aan te kunnen melden bij de Atletiekunie waren 50 leden nodig en het duurde dan ook niet lang of die leden waren gevonden en MarathonPlus kon toetreden tot de Atletiekunie.

Met de stijgende populariteit van het (ultra)traillopen in het achterhoofd wil MarathonPlus ook inspelen op de ontwikkelingen in deze tak van het hardlopen.

Hoewel AV MarathonPlus statutair gevestigd is in Deventer, is de vereniging in essentie een landelijk georiënteerde vereniging. De lopers van AV Marathon zijn bijna wekelijks aan te treffen bij één van de vele marathons, ultra-evenementen en (ultra)trails die in Nederland en in het buitenland georganiseerd worden.

Vanaf de oprichting in 2010 heeft MarathonPlus de organisatie van de Centennial 50 & 100 km op de atletiekbaan in Deventer op zich genomen. Na de 10e editie in november 2010 kwam er een eind aan deze unieke baanwedstrijd over 50 en 100 kilometer, maar in de vorm van De Zes Uur van Deventer, waarvan de 1e editie plaatsvond op woensdag 28 december 2016, kwam er een waardige opvolger van de Centennial. De Zes Uur van Deventer, die ook plaatsvindt op de atletiekbaan van AV Daventria 1906, wordt om de twee jaar georganiseerd in samenwerking met AV Cialfo in Epe. Het even jaar vindt De Zes Uur in Deventer plaats, het oneven jaar op de baan in Epe.

Daarnaast heeft de vereniging na het stoppen van de laatste bestaande 24 uurs lopen (in Steenbergen en Santpoort-Noord) de organisatie van De 24 Uur van Deventer op zich genomen. Naast De 24 Uur van Deventer maken ook De 12 Uur van Deventer en De Andere Zes Uur van Deventer onderdeel uit van dit ultra-evenement.

Zeker op het gebied van het ontwikkelen en organiseren van activiteiten die gericht zijn op het stimuleren van het marathon- en ultra(trail)lopen in Nederland in de breedste zin van het woord liggen er prachtige uitdagingen, maar de vereniging heeft alle kwaliteiten in zich bij de leden om hier een mooie invulling aan te geven.